Hierboven iedere dag een prachtige foto van een plant of dier uit de Nederlandse natuur op je beeldscherm. De mooiste plaatjes van natuurfotografen met een interessante beschrijving van het onderwerp. Een digitale scheurkalender, samengesteld door Naturalis en de VOFF. Klik op "INFO" rechtsonderin de foto voor meer informatie over desbetreffende plant of dier.

Nieuws 2011

16 juli 2011 : Vanmorgen zijn tegelijk met de ouders de twee overgebleven jongen uitgevlogen. Hiermee is voor de Bremstraatkolonie het het seizoen 2011 ten einde gekomen. Het heeft weer drie "nieuwe" gierzwaluwen opgeleverd waarmee het totaal nu op elf jongen komt. Ik wil U allemaal van harte bedanken voor de mailtjes die ik heb mogen ontvangen en zie U allen hopelijk in april 2012 weer.

12 juli 2011 : Het eerste jong is gisteren uitgevlogen. Sinds 7 juli is er 's nachts maar één ouder aanwezig.

4 juni 2011 : Na 17:00 is het derde en laatste jong uitgekomen, hiermee breekt voor de ouders een drukke tijd aan.

3 juni 2011 : Vanmorgen is het tweede jong uitgekomen.

1 juni 2011 : Zojuist tijdens "het wisselen van de wacht" was duidelijk te zien dat het eerste jong, geheel volgens planning, is uitgekomen. Morgen en overmorgen zullen nummer twee en drie hoogstwaarschijnlijk uitkomen. Gaan we verder rekenen dan zal omstreeks 12 juli het eerste jong uitvliegen. Een record voor de Bremstraatkolonie.

27 mei 2011 : Even een update: de camera is een tijdje niet aangeweest en nu is goed te zien dat er behoorlijk wat nestmateriaal naar binnen is gebracht. Over zo'n vier dagen zal het eerste jong uitkomen en valt er weer wat moois te beleven. De camera laat ik dan nu ook aan staan.

17 mei 2011 : Gistermiddag had ik mijn twijfels of er nog een derde eitje bij zou komen, op 16 mei om 16:00 lagen er nog twee eitjes, maar toen de gierzwaluw zojuist (17 mei 14:15) even van het nest ging was toch duidelijk een derde eitje te zien. Ik ga ervan uit dat deze vanochtend is gelegd. Hiermee vangt een betrekkelijke "saaie" periode van het broeden aan. Ik zal de computer dan ook niet meer dag en nacht aan laten staan. Eind mei begin juni zal het eerste jong uitkomen en tegen die tijd zal ik weer live-beelden vertonen.

14 mei 2011 : Ook het tweede eitje is geheel volgens "planning" gelegd..

12 mei 2011 : Veel eerder dan verwacht is vanmorgen het eerste eitje gelegd, maar liefst tien dagen eerder dan het verleden jaar. Dit betekent dat op 1 juni het eerst jong zal uitkomen.

5 mei 2011 : Ook het vrouwtje teruggekomen, tegen 21:00 zaten ze samen op het nest. Ik verwacht 19 mei het eerste eitje.

30 april 2011 : Tegen 21:00 is het mannetje teruggekeerd, ik heb dit vanaf Turkije moeten waarnemen.

29 april 2011 : Het is vandaag exact een jaar geleden dat om 20:18 een gierzwaluw in de nestkast ging. Dat zie ik vandaag niet gebeuren, zoals gezegd; het is erg rustig met de gierzwaluwen.

26 april 2011 : Het is stil aan het zwerk. Vier dagen geleden zag ik een gierzwaluw oostwaarts vliegen, maar sindsdien heb ik geen enkele gierzwaluw meer gezien,

22 april 2011 : Weer een dag eerder dan het verleden jaar, zag ik om 12:55 mijn eerste gierzwaluw boven Denekamp.

18 april 2011 : Vandaag dan eindelijk de camera aan het werk gekregen, dus de gierzwaluwen mogen wat mij betreft arriveren. Bij de telpost in Breskens zijn er vandaag zo'n 40 waargenomen. Hier zal het denk ik nog een dikke week duren. We wachten geduldig af.

14 april 2011 : Zo langzaam aan beginnen de gierzwaluwen ons land weer binnen te komen. Ik verwacht de eerste gierzwaluw, net als het verleden jaar eind april weer te mogen begroeten. Ik ben nog steeds bezig om de webcam aan het werk te krijgen, maar dit gaat denk ik wel lukken.

8 maart 2011 : Nog zo'n anderhalve maand en de eerste "sikkels"zullen weer boven Denekamp te zien zijn. Opnieuw heb ik wat problemen met de computer. Hopelijk heb ik het tegen eind april opgelost.