Hierboven iedere dag een prachtige foto van een plant of dier uit de Nederlandse natuur op je beeldscherm. De mooiste plaatjes van natuurfotografen met een interessante beschrijving van het onderwerp. Een digitale scheurkalender, samengesteld door Naturalis en de VOFF. Klik op "INFO" rechtsonderin de foto voor meer informatie over desbetreffende plant of dier.

Nieuws 2010

28 juli 2010: Het seizoen zit er nu dan toch echt op. Nadat het laatste jong is uitgevlogen is er geen andere gierzwaluw in de nestkast terug gekomen. In totaal zijn er in deze nestkast nu acht jongen grootgebracht. De webcam is vanaf nu niet meer online en zal eind april 2011 weer aangaan. Tot die tijd kunt U linksboven het laatst opgenomen filmpje bekijken. Ik wil U allemaal bedanken voor de tips, reacties en commentaar en ik spreek U in 2011 weer.

26 juli 2010: Vanmorgen voor 10:00 is dan eindelijk het laatste jong uitgevlogen. Dit is twee dagen later dan gepland. Gisteravond zat het jong alleen in de nestkast. Vanaf 23 juli heeft er telkens maar één ouder de nacht in de nestkast doorgebracht en gisteravond geen één. Ik zal de camera nog een paar dagen aan laten staan om te zien of de ouders er nog een nacht in doorbrengen, daarna is het over.

23 juli 2010: En toen was er nog maar één. Tussen 06:00 en 15:00 is het tweede jong uitgevlogen. Het laatste jong is op dit moment druk bezig om zijn vleugelspieren sterker te maken. Morgen zal hij uitvliegen en het gierzwaluwseizoen zit er weer op. Jammer maar helaas.

22 juli 2010: Vanmorgen omstreeks 9:15 is geheel volgens verwachting het eerste jong uitgevlogen. Om 8:58 zaten ze nog met zijn drieën in het nest. Toen ik om 9:31 weer keek waren er nog maar twee. Vandaag of anders morgen zal het tweede jong de wijde wereld invliegen.

7 juli 2010: 27, 26 en 25 dagen zijn ze nu en over 15 dagen zal de eerste uitvliegen. De jongen zitten nu geregeld bij het invlieggat naar buiten te kijken, ook omdat het daar iets koeler is. De komende dagen beloven weer tropisch te worden. 2 juli was het om 15:16 maar liefst 41 C graden in de nestkast, ik denk niet dat dit het komend weekend weer gaat gebeuren. De ouders vliegen nu af en aan met in hun keelzak insecten, de jongen "bespringen" de ouders dan om maar zoveel mogelijk binnen te krijgen. De jongen zijn van de ouders te onderscheiden door de witte zoompjes om de veren, de ouders hebben dat niet.

28 juni 2010: Over zo'n twee weken zal het eerste jong hoogstwaarschijnlijk alweer zijn uitgevlogen. De laatste paar dagen is het erg warm in de nestkast, op moment van schrijven (12:23) is het er 32,7 C en dat zal om 15:37 oplopen tot 38 C. Desondanks maken de jongen het goed, de veren zijn al aanwezig en de ogen zijn na tien dagen open gegaan. Op 24 juni is het oudste jong al naar de vliegopening gelopen, ook toen was het erg warm.

15 juni 2010: Ik heb vandaag eindelijk eens de mogelijk gehad om een foto te nemen zonder dat één van de ouders aanwezig was. Dit was om 22:04 uur. De ouders gingen op dat moment beide fourageren. Twee, drie en vier dagen zijn de jongen nu en alles gaat voorspoedig. De temperatuur in de nestkast was op dat moment 21,5 C en buiten was het 14,3 C. Hier kun je de foto zien.

13 juni 2010: Vandaag, ergens tussen 14:00 en 19:00 is het derde en laatste jong geboren. Het is doordat de gierzwaluwen maar niet van het nest willen wijken, dat het erg moeilijk is om een glimps van het nageslacht te kunnen zien. Dit zal straks wanneer de jongen wat groter zijn wat makkelijker worden. De derde en tevens laatste jong zal omstreeks 24 juli uitvliegen.

12 juni 2010: Ook het tweede jong heeft omstreeks 12:00 zijn ei verlaten. Hier een filmpje waarop de twee jongen te zien zijn. Het derde eitje is haast niet te zien, maar bij 17 sec. kun je een stuke wit van het derde eitje zien, deze zal als het goed is morgen uitkomen. Links onderin nog een stukje van het eischaal van het tweede jong. Hij of zij zal omstreeks 23 juli uitvliegen.

11 juni 2010: Het eerste jong is zojuist omstreeks 12:00 uit het ei gekropen. Het jong zelf heb ik nog niet gezien, maar er ligt overduidelijk een eischaal naast het nest. Update: ik heb het eerst jong ook al gezien en een filmpje kunnen maken van het voeren. Er vanuit gaande dat het jong 42 dagen in het nest verblijft, zal het jong op of omstreeks 22 juli uitvliegen.

8 juni 2010: Over een aantal dagen zal het eerste jong het levenslicht zien. Tot dan zullen beide gierzwaluwen aan het nest blijven werken, hier zijn ze 24 mei mee begonnen. Je ziet ze dan binnenkomen met een "grote snor" van veertjes, strootjes, kortom alles wat in de lucht zweeft en als nestmateriaal kan dienen. Als het eerste jong geboren is stoppen ze met bouwen en zullen ze alleen nog maar insecten voor de jongen vangen.

26 mei 2010: Vandaag is het derde eitje gelegd. Hiermee is het legsel compleet en breekt er een relatief "saaie" tijd aan waar mannetje en vrouwtje elkaar aflossen. In dit filmpje staat de eileg ergens, maar ik heb het tot nu toe niet kunnen vinden, misschien dat iemand anders het wel kan vinden, laat het me dan even weten. Over zo'n 15 dagen zal het eerste jong uit het ei kruipen en wordt het kijken weer wat leuker. Vandaag en gisteren is er ook behoorlijk wat nestmateriaal naar binnen gebracht. Dit is hier mooi te zien.

24 mei 2010: Precies zoals verwacht is vandaag om 9:50 het tweede eitje gelegd. Ik heb het mooi in beeld kunnen brengen. Even doorspoelen naar 1:24:12, daar begint het vrouwtje met leggen en op 1:24:24 zie je het eitje in het nest vallen. Overmorgen zal als alles goed is het derde eitje worden gelegd.

22 mei 2010: Zo, het heeft even geduurd, maar vanmorgen om 9:28 was het dan zover: het eeste eitje. Op dit filmpje (nu met de juiste link) is te zien dat het vrouwtje bij 31:40 begint met het leggen. Het nog natte eitje is te zien bij 32:07. De temperatuur in de nestkast was op dat moment 17.6 graden. Mevrouw moest na deze zware inspanning natuurlijk wel even bijkomen, pas om 11:50 verlieten ze samen de nestkast. Als alles goed gaat komt het tweede eitje op 24 mei en het derde eitje op 26 mei. Als we door gaan rekenen kunnen we het eerst jong op 11 juni verwachten.

Ik heb nu ook een nieuwe link toegevoegd; Het nest van dag tot dag. Hier zal ik geregeld een foto plaatsten zodat mooi te zien is hoe het nest van dag tot dag veranderd.

17 mei 2010: We moeten nog even wachten op het eerste eitje. In ieder geval zijn de weersomstandigheden verbeterd en ziet het er de komende dagen ook veel beter uit.

13 mei 2010: Veel te koud !! Voor de vogels in de natuur houdt het koude en natte weer nu wel erg lang aan en de vooruitzichten zijn ook niet daverend. Veel mezen met jongen hebben het nu moeilijk om het nest op temperatuur te houden en de jongen van voldoende voedsel te voorzien. Ik ben geen voorstander van het bijvoederen van vogels tijdens het broedseizoen. Het is nu echter zo nat en vooral koud dat er heel weinig voedsel als rupsen te vinden is. Van alle kanten krijg ik en lees ik berichten over jonge vogels, vooral mezen, die massaal doodgaan. Daarom heb ik weer vetbollen opgehangen, de mezen, groenlingen en mussen maken hier gretig gebruik van.

Ook onze gierzwaluwen zitten in deze koude dagen veel in de nestkast. De gemiddelde middagtemperatuur in de nestkast is ongeveer 16C, heel wat beter dan de 11C die buiten heerst. Op deze mannier besparen ze veel energie, energie die straks hard nodig is voor het leggen van de eitjes. Ik begin te betwijfelen of mijn voorspelling van 16 mei uitkomt, door het koude weer kan het zijn dat alles weer iets later wordt.

7 mei 2010: Alles lijkt dit jaar twee à drie dagen vroeger te gebeuren; Gierzwaluwen boven Denekamp, de terugkeer van het mannetje en nu ook drie dagen eerder dan vorig jaar de terugkeer van het vrouwtje. Toen ik vanmorgen om 10:50 de webcam aanzette zaten ze beide op het nest. Logisch ook met dit hondeweer. Buiten is het op dat moment 6,5C en in de nestkast 11,1C. Ik verwacht het eerste eitje op 16 mei.

2 mei 2010: We zijn zojuist terug van de 2daagse in Blankenberge in België en zo te zien gaan het goed in de Bremstraatkolonie en FC Twente is kampioen !!!! Het mannetje zit trouw op zijn nest en het lijkt erop dat hij ook aan het nest gewerkt heeft. Op het moment van schrijven is het in de nestkast 15.5C en buiten giet het, dus groot gelijk om lekker binnen te blijven.

29 april 2010: Om 20:18 exact kwam er een gierzwaluw terug in de nestkast. Dat is twee dagen eerder dan vorig jaar. In de nestkast is het dan 27,2 C. Filmpje hier!!

23 april 2010: ZE ZIJN TERUG. Nu ook eindelijk boven de Bremstraatkolonie. Vandaag om 9:00 exact zag ik twee gierzwaluwen boven de Bremstraatkolonie. Rond één mei verwacht ik dat er een gierzwaluw in de nestkast komt. Ik hou U op de hoogte...

19 april 2010: Vandaag is het echt een topdag voor wat betreft de gierzwaluw waarnemingen. De stand tot nu toe (20:00 uur) is 467 exemplaren. Misschien dat hier ook binnenkort een gierzwaluw boven de Bremstraatkolonie is waar te nemen. Vorig jaar was de eerste waarneming 25 april en in 2008, 26 april. We wachten af, al zal dat niet meer lang duren.

2 april 2010: In Gibraltar, in het zuiden van Spanje zijn gisteren zo'n 300 gierzwaluwen gezien. Nog 2200 km te gaan.... Ook in Nederland zijn de eerste gierzwaluwen alweer gezien. Het betreft enkelingen.

26 maart 2010: Nog zo'n 30 dagen en de gierzwaluwen zullen weer boven onze hoofden te zien zijn. Ondertussen heb ik ook niet stil gezeten en heb wat aanpassingen aan de nestkast gedaan. Deze is wat langer geworden zodat ik de camera nu niet meer zo dicht op het nest hoef te zetten, op deze mannier heb je wat meer overzicht. Ook heb ik er een therometer ingelegd zodat ik kan zien wat de temperatuur in de nestkast is. De temperatuur kan ik bij mijn computer uitlezen. Voor zover mogelijk zal ik elke dag de minimum- en maximum temperatuur inclusief tijdstip op de site zetten. Deze is via deze link te benaderen.

Ook de mannier van het plaatsen van het nieuws doe vanaf dit jaar anders; het laatste nieuws staat bovenaan. Op deze mannier hoef je niet telkens naar beneden te scrollen om het laatste nieuws te lezen.

10 maart 2010: De laatste resultaten van het Gierzwaluwonderzoek

Enkele functies van het “swee-ree” geluid van Gierzwaluwen zijn nu bekend.
1) De sexe van de roepende vogel wordt ermee bekend gemaakt (vrouwtjes roepen op een hogere toonhoogte dan de mannetjes).
2) Met het roepen worden de territoriumgrenzen van een kolonie aangegeven.

Andere resultaten:
In de omgeving van Belgorod (Rusland) wordt door de Gierzwaluwen op verschillende tijden van de dag op verschillende hoogten gefoerageerd. Rond het middaguur jagen ze op 40 - 50 m, later in de middag op een hoogte van 20 – 30 m.
In Pavia (Italië) nestelen de Gierzwaluwen bij voorkeur op een hoogte tussen 9 – 14 m, de positie van het nest (ten opzichte van het noorden) is geen belangrijke factor bij de nestplaatskeuze.
In Berlijn verblijven de vogels voornamelijk in een afgebakend territorium van de kolonie.
In het oosten van Duitsland is de laatste 10 jaar het aantal Gierzwaluwen verminderd met 57%.
In Tel Aviv maken meerdere broedparen gebruik van dezelfde invliegopening.
In Nederland naderen de vogels het nest met een snelheid van 70 km/uur.
In Nîmes (Frankrijk) lijken de Gierzwaluwen gevoelig voor geluid: de broedresultaten van de nesten gelegen aan de rustige achtertuin van het museum zijn beter dan de resultaten van de nesten gelegen aan de luidruchtige straatzijde.
In Italië dragen de mannetjes van de Gierzwaluwen minder bij aan de zorg van de jongen dan de vrouwtjes.
In Kronberg (Duitsland) vliegen de jonge Gierzwaluwen uit in de late schemer.
In Zweden overnachten jonge Gierzwaluwen soms in het gebladerte van bomen.

1 maart 2010: Zo rond deze tijd zijn de meest gierzwaluwen in Tel Aviv, Israël alweer terug. 100 dagen later, rond 7 juni zullen ze weer vertrekken. 2250 km ten noorden van Tel Aviv in Berlijn zullen net als bij ons de eerste gierzwaluwen rond 25 april weer te zien zijn. De grote groep echter komt rond 11 mei terug. Nog 330 km noordelijker in Skurup, Zuid Zweden zal de grote groep zo rond 23 mei terug zijn. Gaan we nog wat noordelijker, 1350 km om precies te zijn, dan komen we aan in Dokkas Zweden. Hier zal de grote groep gierzwaluwen pas rond 10 juni terug zijn, in Israël zijn de gierzwaluwen dan dus alweer vertrokken.

9 februari 2010: Nu, begin februari beginnen onze gierzwaluwen in Afrika naar het noorden te schuiven. Dat gaat geleidelijk waarbij ze hun vliegroute voortdurend aanpassen aan gunstige en minder gunstige weersomstandigheden. Zo hebben ze zich van september tot februari voortdurend verplaatst tussen evenaar en zuidelijk Afrika. Reagerend op de regenbuien: foeragerend te midden van de insecten die door de regenwolken vooruit worden gestuwd en dan over en om de buien heen naar daar waar het net heeft geregend en geweldige insectenexplosies ontstaan. Bron: Marjos Mourmans, Zwaluwen Adviesbureau.

1 februari 2010: Over zo'n 80 dagen zullen we onze gierzwaluwen weer kunnen begroeten na een lange reis. Ik heb bovendien een nieuwe computer, zodat U weer live getuige kunt zijn van het wel en wee van De Bremstraatkolonie. Bovendien gaan we dit jaar pas in augustus op vakantie zodat U van begin tot eind kunt meegenieten.