Nieuws 2009

7 april 2009: Nestkast weer geplaatst en bovendien de camerapositie veranderd. Rechtsboven is nu het invlieggat te zien.

17 april 2009: Al sinds 8 april zijn de eerste gierzwaluwen alweer in Nederland gesignaleerd, hier echter nog geen spoor.

24 april 2009: Maar liefst 300 gierzwaluwen overvliegend bij Breskens - Telpost, het zal niet zo lang meer duren voordat ze ook hier terug zijn.

25 april 2009: Een dag eerder dan verleden jaar, vandaag om 17:38 de eerste gierzwaluw boven de Bremstraat.

1 mei 2009: Om 21:13 precies komt de gierzwaluw voor het eerst weer terug in de nestkast. Filmpje Ook bij nummer 19 gaat een gierzwaluw naar binnen.

1 mei 2009 tot heden: Elke dag een gierzwaluw in de nestkast.

4 mei 2009: Het is nog erg rustig met de gierzwaluwen boven de Bremstraat. Op 2 mei zag ik een groepje van acht, maar vandaag praktisch geen enkele gezien. Toch zal de partner niet lang op zich laten wachten. Verleden jaar meldde deze zich op 10 mei.

10 mei 2009: Op precies dezelfde dag als verleden jaar is vandaag het vrouwtje terug gekomen. Tegen 20:00 zaten ze samen in de nestkast. 's Avonds zit alleen het mannetje op het nest. Er is vandaag ook druk gewerkt aan het nest. Er zijn nogal wat "strootjes" naar binnen gebracht. Door de wind worden deze in de lucht geblazen en al vliegend pakt de gierzwaluw deze dan op.

11 mei 2009: Om 21:15 zitten ze dan samen op het nest. Ook vandaag zijn ze met de nestbouw bezig geweest. Filmpje Ook heb ik wat opnamen van hun kopjes gemaakt. Ik ga ervan uit dat de gierzwaluw welke het eerst terug is gekomen het mannetje is. Je kunt duidelijk het verschil zien. Het mannetje heeft een wat onregelmatige kleur op zijn kop, wat streperig. Het vrouwtje heeft dat niet. Bij het vrouwtje is ook de kin veel witter van kleur. Enfin, hier kun je het zelf bekijken....

12 mei 2009: Tot 21:00 zaten ze samen op het nest om vervolgens allebei naar buiten te gaan. Na een half uur is alleen het mannetje op het nest terug gekomen. Het vrouwtje heeft de nacht weer buiten doorgebracht.

14 mei 2009: Ik kreeg van Rick Wortelboer het advies om de camera volgend jaar wat scherper in te stellen, ik wist niet dat dat kon. Aangezien ik makkelijk bij de camera kan komen en de gierzwaluwen toch niet in de buurt waren, heb ik het advies maar gelijk opgevolgd. Ook heb ik het invlieggat wat beter in beeld gebracht.

Afgelopen nacht hebben beide gierzwaluwen op het nest doorgebracht

18 mei 2009: Helaas, geen eitje vandaag. Ik verwacht desondanks vandaag of morgen het eerste eitje.

19 mei 2009: En daar ligt ie dan, een mooi eitje. Een beetje later dan de rest, maar dat geeft niet. Het eitje is na 8:00 uur gelegd. Overmorgen zal er hoogstwaarschijnlijk een tweede eitje bijkomen

21 mei 2009: Vanmorgen is het tweede eitje gelegd, overmorgen zullen we eventueel een derde eitje zien. Het broeden is in ieder geval begonnen en zal zo'n twintig dagen duren.

23 mei 2009: Ook het derde eitje is gelegd, hiermee is het legsel compleet. Het eerste jong wordt rond 10 juni verwacht.

27 mei 2009: Veel is er op het moment niet te beleven; het broeden gaat voorspoedig, er wordt wat aan het nest gebouwd en het mannetje en vrouwtje lossen elkaar af. Vandaar dat ik de computer nu niet altijd aanzet. Immers het plaatje wat je dan ziet komt overeen met de werkelijkheid. Over zo'n twee weken wordt het weer wat leuker en zal de computer vaker aanstaan.

8 juni 2009: Vandaag tegen 14:55, tijdens het afwisselen van het broeden, was duidelijk te zien dat er een eischaaltje in het nest lag. Een jong kon ik niet waarnemen. Mocht iemand iets gezien hebben dan verneem ik dat graag. Een filmpje van het afwisselen is hier te zien. Mocht er een jong zijn dan is dat 21 dagen na het leggen van het eerste ei en 19 dagen na het broeden.

Mocht ik een uur geleden nog twijfelen, zojuist heb ik een filmpje kunnen opnemen waarop het eerste jong duidelijk te zien is. Wel vroeg na zo'n 19 dagen broeden.

Ik heb ondertussen ook nog enkele filmpjes kunnen maken van het voeren. In eerste instantie had het jong geen honger. Later op de avond was mooi te zien hoe het werd gevoerd.

9 juni 2009: Om 12:20 werd er weer gewisseld, duidelijk was het tweede jong te zien en deze werd meteen gevoerd. Nu maar hopen dat ook het derde jong snel uitkomt zodat het geen achterblijvertje wordt.

10 juni 2009: Eigenlijk had vandaag het derde jong het levenslicht moeten zien, echter om 20:30 kwam een kletsnatte gierzwaluw binnen na een fourageertocht in een zware bui en kon ik zien dat het derde eitje nog steeds niet was uitgekomen. Mocht dit vandaag of morgen alsnog gebeuren dan zal er al een aanzienlijk verschil zijn tussen het eerste en laatste jong. We wachten af wat de dag van morgen ons brengen zal..

Update 21:46: Zojuist zag ik toevallig dat het derde eitje is uitgekomen, tegelijkertijd werd er gewisseld. Zorgzaam als de ouders zijn werd de jongste goed gevoerd. Mooi is te zien hoe de ouder het jong als het ware zoekt. Nu maar hopen dat de weersomstandigheden gunstig blijven zodat ook deze Benjamin over zo'n 40 dagen naar Zuid Afrika kan vliegen. Overigens is het verschil van twee dagen goed te zien.

11 juni 2009: 22:00 uur. Buiten is het 12 graden, binnen liggen drie jongen alleen, beide ouders zijn op insectenjacht. Het was helder en windstil. Na zo'n tien minuten komt de eerst gierzwaluw terug. Onze Benjamin komt er al met al maar bekaaid vanaf. Eerst (om 17:20) is het aangeboden insectenpakketje (what's in a name) te groot. Daarna om 22:00 wordt hij gewoonweg overgeslagen (einde filmpje) tijdens het voeden. Op deze mannier wordt het verschil met zijn broer(s) en/of zuster(s) nog groter. Even later wanneer de andere gierzwaluw binnenkomt krijgt hij overigens wel wat binnen.

18 juni 2009: De jongen groeien als kool, 11, 10 en 9 dagen zijn ze nu. Het verschil tussen de oudste en de jongste is goed te zien, de jongste komt goed mee. Gisteren had de oudste voor het eerst zijn ogen open. Onvoorstelbaar dat deze over zo'n maand uit zal vliegen en rechtstreeks naar Zuid Afrika zal gaan.

30 juni 2009: We zijn over de helft, over zo'n 20 dagen zal het oudste jong al uit zijn gevlogen. Op het moment zijn de twee oudste jongen de nestkast aan het verkennen zodat je er soms één of twee "kwijt" bent, maar gelukkig verschijnen ze later weer in beeld. De jongen zijn straks haast niet meer te onderscheiden van hun ouders, maar hebben witte zoompjes langs de veren en en wat wittere snuit zodat je ze toch nog kunt onderscheiden. Gisteren had ik wat problemen met de webcam, een "session error". Dit wordt veroorzaakt door een flash-probleem. Nu draait de webcam op Firefox en doet het weer goed. Over een week gaan we op vakantie. Ik denk dat ik de webcam dan dag en nacht aan laat zodat ik ook op mijn vakantie adres kan genieten van het wel en wee van de Bremstraatkolonie. Ook heb ik een nieuwe link toegevoegd: Het actuele weer in Twente. Deze gegevens zijn afkomstig van vliegveld Twente die hier hemelsbreed 14 km vanaf ligt. Tot zover....

7 juli 2009: Helaas.. Gistermorgen wou ik de computer opstarten en de webcam aanzetten, maar ik kwam niet verder dan het opstartscherm. Mijn dochter had iets geinstalleerd, zo blijkt nu later. Ook in de veilige modus kwam ik er niet door. Ik moet dus concluderen dat het gierzwaluw seizoen er voor wat betreft de webcam op zit. We gaan vandaag namelijk op vakantie en ik heb dus geen tijd meer om het te repareren.

Ik wil U allemaal bedanken voor het kijken en de reacties en we zien elkaar weer eind april 2010!!!!